:: Oliver Twist ::


Samen met onze nieuwe regisseur hebben voor onze 2004 productie gekozen voor "Oliver Twist"

= over het stuk =

het toneelstuk/musical "Oliver Twist" is gebaseerd op het boek van Charles Dickens.

= regie =

Bart Devits

= het verhaal =

“Ongetrouwd en zonder geld brengt ze een zoon in de wereld, maar komt zelf te overlijden. De jongen wordt Oliver Twist genoemd en opgenomen in een weeshuis. Het medaillon wordt weggenomen, waarmee zijn identiteit vastgesteld had kunnen worden en zijn recht op de erfenis van zijn biologische vader. Zijn jeugd wordt geen gelukkige, en hij komt terecht bij een jeugdbende waarin geleerd wordt om te stelen.”

= achtergrond info =

Dickens schreef `Oliver Twist' in de jaren 1837-'38. Deze data zijn belangrijk. In 1834 stemde de regering een nieuwe Armenwet. De wet was gebaseerd op het idee dat er werk was voor iedereen, en wanneer iemand geen werk en/of geld had, was dit omdat hij of zij lui was en niet wilde werken.

Voor hen voorzag de overheid werkhuizen, met bed en eten, die niet comfortabel waren. Die werkhuizen waren onvriendelijk -zelfs onmenselijke- plaatsen. De bestuurders ervan waren meestal gevoelloze mensen zoals Mr. Bumble in Oliver Twist.

Daarnaast was er ook een Metropolitan Police Act uit 1829 die het dieven, moordenaars (zoals Bill Sikes) en ander uitschot zeer lastig maakte. Het werd een tijd van wrede straffen voor een opgepakte crimineel. Dit is de reden waarom Monks wil dat Fagin, de leider van de dievenbende, van Oliver een dief maakt. Want zelfs een jongen van Olivers leeftijd kom opgehangen worden voor een ernstig misdrijf.

Gelukkig waren er in die tijd ook vriendelijke mensen, zoals Mr. Brownlow, Mrs. Maylie en Rose, die de onfortuinlijken helpen.

= de spelers =

Ellen Baert
Ineke Bernauw
Leen Bisschop
Karen Bisschop
Ineke Borms
Evelien Brisard
Inge Callebaut
Chloë Celis
Karen De Bruyn
Tamara De Dobbeleer
Rozelien De Meester
Jonathan De Meester
Ramses De Schrijver
Ditske De Wolf
Maja Dehouck
Jolien Dehouck
Stephi Delmoitié
Noortje Geeroms
Leyla Meert
Astrid Roelandt
Pieter Scheerlinck
Thijs Stuyver
Vincent Swerts
Lawrence Swerts
Sara Van Daele
Carlien Van Den Eeckhout
Saskia Van Der Borght
Veerle Van Droogenbroeck
Jens Van Eetvelde
Niels Van Eetvelde
Sarah Van Neyghem
Ellen Van Neyghem
Karen Van Neyghem
Mathias Verdoodt
Gert Verleysen
Michiel Vonck