:: Over JETIE ::


= Hoe begon het ? =

Dat jongeren ook graag op een podium staan, daar was men zich bij Toneelvereniging Tijl en Nele van bewust. Als het enigzinds paste in het toneelstuk, kon iemand al eens een stapje wagen, maar verder dan een paar figurantenrolletjes kwam het niet.
Er werd wel aan de jongeren gedacht, want Tijl en Nele heeft reeds een aantal voorstellingen voor kinderen verzorgd, maar de jongeren zelf op het podium ... neen dat was er nog niet van gekomen. Enkele jongeren trokken zelf naar andere jeugdtoneelgroepen om daar hun toneelkriebels kwijt te kunnen.
En Tijl en Nele is op dit moment een b(l)oeiende groep, maar we moeten er voor zorgen dat dit ook in de toekomst zo blijft.

Om die reden zijn een aantal Tijl en Nele jongeren eind 2001 op het idee gekomen om een jongerentoneelgroep op te richten. Natuurlijk kan dit niet van de ene dag op de andere en hadden we zelf niet de nodige ervaring. Samen met enkele 'ouderen' van Tijl en Nele en Patrick Bernauw hebben we toen een concreet voorstel kunnen uitwerken en gingen we van start.

In april 2002 was het dan zover, de eerste voorstelling van JETIE, Jongeren En Toneel In Erembodegem, 'De Duistere Middeleeuwen'

Ondertussen staan we al 10 jaar verder : in 2003 gingen we voor de 'Koning van Katoren', eind april 2004 speelden we 'Oliver Twist' en in 2005 ging onze keuze naar 'Jungle Book'. Voor ons 5 jarig bestaan bleven we in de sprookjessfeer, dit keer met 'Belle en het Beest', gevolgd door 'Aladdin. 2008 bracht ons bij een onbekend stuk : 'De vloek van Kapitein Black Jack'. Voor 2009 konden we Mout Uyttersprot aantrekken en hij regisseerde met veel plezier 'Sneeuwwitjen, blond maar ni stoem'. Eind 2009 moesten we onverwacht op zoek naar een nieuwe regisseur (een zekere JF uit A liet ons nl anderhalve week voor de eerste repetitie stikken ...), en we kwamen terecht bij Sarah Van Owerwaelle die in een hels tempo een anno 2010 bewerking maakte van 'Ellis in Wonderland'. Het werd gesmaakt door jong en oud en een pluim voor Sarah met dit regie-debuut.
2011 ... 10 jaar JETIE en voor om dit wat extra in de verf te zetten planten we een 'n' achter onze naam ... JETIEn ! Deze keer grijpen we terug naar een stuk van Fabio Van Hoorebeke, nl 'Peter Pan'. We vliegen er weer in !

= Doel =

JETIE is een toneelgroep waarbij jongeren (vanaf ongeveer 11 jaar) op de planken kunnen staan, bijgestaan door de logistieke steun van een ploeg "jonge" volwassenen. De bedoeling is om elk jaar een productie te brengen, waarbij iedereen die zin heeft om eens op de planken te staan ook de kans krijgt om dit te doen. De repetities en workshops gaan door op zaterdag, we beginnen eind december en gaan door tot de Paasvakantie. Tijdens die vakantie zijn er ook tijdens de week een aantal repetities. De regie is volledig in handen van een externe regisseur.

Als je zelf zou willen meespelen, lees dan hier verder en laat ons een berichtje na.